De Kracht van Kleuren

De winkels liggen er tegenwoordig vol mee: kleurboeken voor volwassenen, in allerlei soorten en maten. Het is een echte hype. Niet zo verwonderlijk want kleuren is ook heerlijk ontspannend, meditatief zelfs. Het maakt je hoofd leeg en het is gemakkelijk want je hebt er niet veel voor nodig. Viltstiften of kleurpotloden en een kleurplaat.

De Kracht van KleurenWat maakt kleuren zo ontspannend?
Het is een combinatie van verschillende dingen. Het begint al bij het doorbladeren van het kleurboek, of het zoeken van een mooie kleurplaat op Google. De keuze van de kleurplaat en het bedenken welke kleuren je gaat gebruiken. Vervolgens het slijpen van de potloden of het testen van de viltstiften. Ook het bewegen van het potlood over het papier is heel meditatief.

Het voordeel van kleuren boven tekenen
Je hoeft  er absoluut niet over na te denken, dat heeft iemand anders al voor je gedaan. Jij kunt het karwei gewoon af maken. Het kan niet mislukken, zelfs niet als je buiten de lijntjes kleurt!

Ontspanning
Als je ‘onzichtbaar’ ziek bent, is kleuren ook een goede manier om te ontspannen. Het kost weinig energie en je kunt er zo lang over doen als je wilt. Als je Fibromyalgie, of een andere reumatische aandoening hebt, kan het wel vervelend zijn dat je vermoeide of verkrampte handen krijgt. Kies dan een kleurplaat met grote vlakken zodat je wat langere halen kunt maken. Het is dan fijner om vooral zachte potloden en wat dikkere stiften te gebruiken. Natuurlijk kun je gewoon over de lijntjes heen kleuren, dit geeft zelfs een heel apart effect.

Stel vooral geen hoge eisen aan jezelf. Het doel is ontspannen bezig zijn en afleiding vinden. Het resultaat is van minder belang.

Creatief met kleurplaten
Je kunt je kleurplaat gewoon inkleuren, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden met een simpele kleurplaat.

  • Voeg met een dikke zwarte viltstift zelf lijnen toe voordat je gaat kleuren.
  • Knip een (gedeelte) van de kleurplaat uit en plak deze op gekleurd papier.
  • Knip de kleurplaat in stukken en plak deze met wat tussenruimte op een nieuw papier.
  • Combineer delen van verschillende kleurplaten tot een geheel nieuwe kleurplaat.
  • Verdeel de kleurplaat in een aantal vlakken en kleur deze in zonder op de tekening als geheel te letten.
  • Combineer stift en potlood in één kleurplaat.
  • In plaats van de kleurplaat in te kleuren kun je hem ook vullen met allerlei Zentanglepatronen.

Ik heb alvast een MANDALA MET GROTE VLAKKEN voor je uitgezocht zodat je direct kunt beginnen.

Ik wens je veel kleurplezier!