Een kijkje in mijn hoofd

Tijdens mijn opleiding heb ik veel geleerd van mijn eigen visualisaties en nog steeds maak ik regelmatig gebruik van deze techniek om mijzelf beter te leren kennen en antwoorden te vinden op mijn vragen. Ik wil een verbeeldingsoefening die ik deze week zelf had graag met jullie delen, zodat je een indruk krijgt hoe dit in zijn werk gaat. Het heeft mij inzicht gegeven over hoe ik verder wil met mijn praktijk.

Ontspanningsmeditatie
Net als bij mijn cliënten begin ik met een ontspannende meditatieoefening. Vaak komen er dan vanzelf beelden boven. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het gaat.

Tijdens deze meditatie richt ik mijn aandacht op een plek in mijn buik en de volgende beelden komen boven:

Ik zie een grote goudkleurige schaal, er komt rook af en het ruikt aangenaam, na een poosje verdwijnt de schaal.

Het volgende beeld dat opkomt is een heel klein zaadje, een mosterdzaadje. Het zaadje wordt groter en er komen wortels uit, heel veel wortels. Stevige wortels die diep gaan.

Boven de grond is echter nog niet zoveel te zien. Een paar tere blaadjes en wat ik ook probeer, het worden er niet meer.

Dit is geen nieuw beeld voor mij. Ik weet dat ik heel veel in mij heb, maar op de een of andere manier komt het niet tot volle wasdom. Waarom dit is vraag ik mij al langer af. Ik heb mijn cliënten enorm veel te bieden, maar er is ook angst om afgewezen of niet begrepen te worden.

Ik zie waarom ik niet groei, ik zit onder een glazen stolp. Als ik tot volle wasdom wil komen moet ik mijn stolp uit, mijn veilige plekje waarvandaan ik alles kan zien verlaten. Ik moet vertrouwen op mijn wortels en mijn bladeren gaan ontwikkelen.

IMG_20150915_140602

Hoewel het aangenaam is in mijn stolp, krijg ik het er ook benauwd van:

Er is geen frisse lucht, geen ruimte om me te ontwikkelen. Ik loop vast, want als plant, met maar een paar blaadjes en heel veel wortels kan ik me niet bewegen, dus ik kan geen scheuren in mijn stolp maken.

Ik besluit hulptroepen in te roepen:

Mijn kleine speelse meisje komt tevoorschijn, zij wil graag de wijde wereld in, huppelen, ontdekken, springen, dansen, spelen kortom leven! Maar de stolp beperkt haar.

Gelukkig is daar mijn puber, hij (vraag me niet waarom maar het is een jongen) is stoer en krachtig en voor niets of niemand bang.

Mijn puber helpt mijn kleine meisje en zorgt voor een gat in de stolp. Samen gaan ze op onderzoek uit. Doordat er nu frisse lucht in mijn stolp komt, kan ik gaan groeien en mijzelf gaan ontwikkelen:
Er komen steeds meer bladeren aan de plant onder de stolp, de stengels worden steviger en de stolp is niet meer nodig. Ineens is hij ook helemaal verdwenen.

Er komen allerlei insecten en vogels naar de plant, ze zijn meer dan welkom. Ik kom tot bloei en de insecten zorgen voor een kruisbestuiving met anderen. Er komen vruchten aan mijn takken en binnenkort kan ik gaan oogsten.

Inzichten
Soms duurt het even voordat ik begrijp wat mijn Verbeelding mij te vertellen heeft. Deze keer is het voor mij echter klip en klaar. Ik mag mezelf zijn en vertrouwen op mijn innerlijke wijsheid, mijn wortels. Meer luisteren naar mijzelf in plaats van naar anderen, waarvan ik het idee heb dat ze het beter weten. Mijzelf laten zien zoals ik ben. Want ook ik mag er helemaal zijn.

Wat is jouw vraag?
Wil jij ook aan de slag met de vragen die jou bezighouden? Op zoek naar de antwoorden die in jou verborgen liggen? Maak dan een afspraak voor een Verbeeldingssessie.