Meditatie

Mediteren kun je op heel veel verschillende manieren doen. Eigenlijk is alles wat je met volle aandacht doet meditatie. Dus ook lopen, in de tuin werken of afwassen. Bij meditatie gaat het er om aanwezig te zijn bij wat er is zonder daar wat aan te willen veranderen of er over te oordelen.

Stil staan bij wat er is
Hoewel je elk moment van de dag als meditatiemoment kan gebruiken is het ook fijn om af en toe echt even stil te staan bij hoe het met je gaat. De tijd te nemen om naar binnen te keren en te ontdekken wat er van binnen leeft. Vaak gun je jezelf daar de tijd niet voor, er is ook zoveel wat nog ‘moet’. Wat helpt om jezelf wel deze momenten van rust en bezinning te gunnen is het samen met anderen te doen. Net als bij sporten is het bij meditatie fijn om het in een groep te doen en net als bij sporten is het fijn om begeleid te worden.

De 7 Chakra’s
Tijdens de Chakrameditatie cursus ga je mediteren aan de hand van de 7 Chakra’s (energiecentra) die iedereen in zijn lichaam heeft. Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je voorstellen als een draaikolk die er voor zorgt dat de energie door je lichaam stroomt. Hoe vrijer de energie stroomt, hoe prettiger je je voelt. Door te mediteren op je Chakra’s ontdek je hoe het met het betreffende Chakra gesteld is en zorg je voor balans.

Afgelopen woensdag heb ik voor het eerst op een matje gezeten om te mediteren. Het was heerlijk, ik heb genoten van de liefdevolle sfeer die Lia zo moeiteloos schept.

Chakra’s bevinden zich in je astrale lichaam en beïnvloeden elkaar. Als er een Chakra uit balans is dan vangen de andere Chakra’s dit op.  Je kunt het vergelijken met het ontlasten van een zeer been, je andere been moet dan meer werk verzetten. Dit is geen probleem, maar als het te lang duurt dan raakt je gezonde been ook overbelast. Daarom is het goed om regelmatig je Chakra’s weer in balans te brengen. Dit kan op heel veel verschillende manieren, meditatie is hier één van. Ook voeding en bijvoorbeeld yoga draagt bij aan de gezondheid van je astrale lichaam en je chakra’s.

Informatie over de Chakra’s
Tijdens iedere les staat er een ander Chakra centraal. Je krijgt hierover meer informatie, en doet ademhalings –  en bewegings oefeningen. Het gaat hierbij absoluut niet om flexibiliteit, het verbeteren van je conditie of spieren, maar om bewust bewegen.

Meditatie helpt je te accepteren wat je niet veranderen kan, te veranderen wat je niet accepteren kan, en geeft je de wijsheid om het verschil te zien.

Vriendelijk zijn voor jezelf
Tijdens deze ochtenden staat vriendelijk zijn voor jezelf voorop. Je hoeft niet een uur stil te zitten in een onmogelijke houding. Voor wie wil, zijn er stoelen en er zijn meer dan voldoende kussens aanwezig om het jezelf comfortabel te maken.

Ervaring met meditatie is absoluut niet nodig!

  • De cursus wordt gegeven in Azil Centrum voor Levenskunst, op loopafstand van station Dordrecht.
  • De Chakrameditatiecursus bestaat uit 7 wekelijkse bijeenkomsten op vrijdagochtend van 9:30 uur tot 10:30 uur.
  • De data zijn: 27 september, 4 oktober, 11 oktober, 18 oktober, 25 oktober niet i.v.m. Herfstvakantie!  1 november, 8 november en 15 november.
  • De cursus kost € 70,00.  Kun je niet alle data of wil je alleen af en toe mee doen dan betaal je € 15,00 per keer.

Trek gemakkelijk zittende kleding aan en zorg voor dikke sokken. De ruimte waarin we mediteren kan ’s winters koud zijn.