Op avontuur met je Zelven

Familie opstellingen zijn redelijk bekend (denk ik ). Maar wist je dat je ook een opstelling kan doen met je subpersonen, angst of wat het ook maar is wat je dwarszit? Lees hieronder het verhaal van een cliënt die tijdens een sessie op avontuur ging in de wereld van haar Zelven. In haar woorden:

Wat een bijzondere ervaring. En wat een mooie ontmoeting met mijn Zelven. Heel bijzonder dat bij al deze ontmoetingen mijn Authentieke Zelf steeds heel liefdevol aanwezig was.

‘Op elk vel papier schrijf ik aan welke Zelf ik aandacht wil besteden. Ik begin bij de Rebel en de Criticus en voeg daar het Authentieke Zelf en het Strategische Zelf aan toe. Lia laat de regie bij mij, maar raadt me wel aan ook het Verborgen Zelf erbij te betrekken. O ja, helemaal vergeten.

Ik leg de vellen papier op vijf matjes en leg de matjes vervolgens neer hoe ik dat wil. Ik voel me een beetje onwennig, maar ga toch aan de slag. Ik verschuif de matjes tot het goed voelt.
Lia vraagt me eerst op het matje met AUTENTIEK te gaan staan. Ik doe het en kijk naar beneden. Ik zie dat ik de H ben vergeten, maar negeer het. Ik wil me niet laten afleiden, maar mijn gevoel volgen. Ik doe mijn ogen dicht en probeer me te concentreren. Dat lukt niet goed, de zon schijnt te fel. Ik draai me om, zo gaat het beter. Als Lia het zonnescherm omlaag doet en ik me terug omdraai, gaat het nog beter. Ik concentreer me op haar stem en voel me rustig en vol vertrouwen.


Rebel
Als eerste Zelf kies ik zonder twijfel voor de REBEL. Ik ga op dat matje staan en doe mijn ogen dicht. Ik adem in en uit en voel me meteen anders. Rechterop, schouders naar achteren en mijn mondhoeken lijken naar boven te krullen. Op de vraag hoe ik me voel als Rebel, antwoord ik met luide stem ‘blij!’ En ik voel me ook echt blij. Ik wil bewegen en dat doe ik ook. Ik bevrijd de rebel in mij. Met geluid lukt het nog niet, maar het hoeft ook niet allemaal in één keer. Ik ga naast het matje staan en schud de Rebel van me af. Echt jammer, want wat voelde hij goed.

Criticus
Lia vraagt welke Zelf nu mijn aandacht trekt. Ik loop naar het matje van de CRITICUS. Met mijn ogen dicht voel ik meteen het verschil. Wilde mijn kin op het vorige matje nog zoveel mogelijk omhoog, nu lijkt hij het laagste punt te zoeken. Mijn schouders drukken zich naar voren en ik voel me klein. Mijn knieën neigen naar voren. Dat gevoel stopt pas als ik op mijn knieën ben gaan zitten. Ik besef hoe ik erbij zit en voel mededogen. Als Criticus voel ik me helemaal niet fijn. Ik ga naast het matje staan en ben blij dat ik deze Zelf van me af mag schudden. Maar wat was dit stukje sessie verhelderend.

Verborgen zelf
Dan wijs ik het volgende matje aan, mijn VERBORGEN ZELF. Ik concentreer me en zie weinig, alsof dit stukje van mezelf echt verborgen is. Ook dat is goed. Na een tijdje voel ik blijdschap en plezier. Die heb ik kennelijk weggestopt. Dat herken ik wel. Met zowel een zieke vader, vroeger, als een zieke man, nu, heb ik inderdaad soms de neiging om mee te lijden. Het gevoel dat ik nu heb lijkt dat van de Rebel. Mijn innerlijke Rebel zit dus in mijn Verborgen Zelf, heel bijzonder.

Strategische Zelf

Dan is het laatste matje aan de beurt: mijn STRATEGISCHE Zelf. Als ik mijn ogen dicht doe, gebeurt er iets in mijn gezicht. Het voelt alsof er aan mijn gezicht wordt getrokken, alsof mijn ogen in een andere stand worden gezet. Als Lia vraagt of het voelt als een masker, valt voor mij het kwartje. Je Strategische Zelf is immers vaak een masker. Ik glimlach, kennelijk doet mijn verstand even niet mee. Als ik het masker afdoe lach ik voluit, zo opgelucht voel ik me. De tranen lopen over mijn wangen.

Authentieke Zelf
Met dat masker af ervaar ik mijn AUTHENTIEKE ZELF, zo mooi, zuiver, puur en zo licht. Ik sla het licht op in mijn buik en bewaar het daar. Als ik het nodig heb, is het er altijd.’

Meer weten of een afspraak maken? Stel je vraag hier of bel me op 06-25025032.