Welk masker draag jij?

Als kind vond ik het leven niet eenvoudig. Ik werd vaak gepest en zat het liefst thuis met mijn neus in een boek heerlijk weg te dromen. Ik was ook echt een dromerig meisje. In de klas lette ik niet op en staarde veel naar buiten. Ik kreeg te horen dat ik dom en sloom was, en dat werd ik dus ook. Dom en sloom. Het was als een masker dat mijn omgeving mij aanreikte en het voelde alsof ik geen keus had. Ik zette het masker op en gedroeg mij er naar.

Gelukkig heb ik dit masker achter mij kunnen laten, al kom ik het af en toe tegen als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Ondertussen heb ik aardig zicht op mijn verzameling maskers en kom ik er steeds meer achter wie ik werkelijk ben.

Kracht
Het dragen van een masker is niet per definitie verkeerd. Je hoeft je niet altijd en overal kwetsbaar op te stellen. Een masker is heel prettig om je achter te verschuilen. Als je naar een verjaardag gaat waar je niet zoveel zin in hebt. Als je partner ziek is en jij moet zorgen terwijl dit niet je sterkste kant is. Een masker kan je dan als het ware de kracht geven deze taak te volbrengen. Maskers hebben dan als doel je te beschermen en je kracht te geven in tijden die moeilijk zijn.

Uil

Naakt
Maskers kunnen ook tegen je werken. Een masker kan zo comfortabel zitten dat je het niet meer afzet. Je hebt jezelf zo geïdentificeerd met het masker dat je draagt, dat je niet meer weet wie je werkelijk bent. Zelfs thuis in je eentje hou je je masker op. Afzetten is eng, je voelt je naakt en kwetsbaar. Als je je masker nooit afzet, raak je vervreemd van jezelf.

Maskers als bescherming
Emoties tonen maakt je kwetsbaar, uit zelfbescherming draag je daarom een masker.

  • De perfectionist: alles moet perfect zijn, doorgaan totdat je erbij neer valt en dan is het nog niet goed genoeg.
  • De positieveling: verschuilt zich achter een grote glimlach, “ ja hoor alles gaat fantastisch”.
  • Het slachtoffer: “Ik mag niet klagen”, gevolgd door een diepe zucht en een litanie aan klachten
  • De verantwoordelijke: “Alles is mijn schuld”
  • De clown: Galgenhumor is de kracht van de clown, de meeste wrede en harde grappen maak zij over zichzelf.

Herkennen en accepteren
Het is goed om je bewust te zijn van je maskers, te beseffen dat ze weliswaar een deel van je zijn, maar niet meer dan dat. Je bent niet je masker! Door je hier van bewust te zijn leer je jezelf beter kennen en te accepteren wie je werkelijk bent. Je wordt authentieker en zelfbewuster. Uiteindelijk zul je zien dat je je maskers helemaal niet meer nodig hebt.

Als Verbeeldend therapeut leer ik je om anders om te gaan met je maskers zodat je jezelf en je omgeving beter gaat begrijpen en een on-beperkt leven kunt leiden. Je gaat beseffen dat je helemaal goed bent zoals je bent, inclusief je ‘beperkingen’.

Nieuwsgierig naar mij en mijn werkwijze? Boek een Verbeeldingssessie en je zult verbaasd zijn over het resultaat.